Wat maakt een online opleiding goed?

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2021

Het is een bekend probleem voor veel mensen; je zou graag een opleiding of cursus willen doen en het ziet er naar uit dat een online opleiding de enige mogelijkheid is de komende maanden. Hoewel een online opleiding geen nieuw concept is, bestaat er toch twijfel onder de mensen of een online opleiding wel kwalitatief goed is.

Had het mij precies een jaar geleden gevraagd; “Robert zou jij liever fysiek in een klas les willen of zou je online een opleiding volgen?” Mijn antwoord zou zeker fysiek in een klas zijn, want een online opleiding dat kan kwalitatief niet goed zijn. Maar waar baseerde ik dat idee op? Achteraf gezien maakt onbekend onbemind, want inmiddels heb ik met succes 2 online opleidingen afgerond en heb ik zelfs een keer online training mogen geven. Sterker nog, ik heb mij al ingeschreven voor mijn online vervolgopleiding, bij GORT. Maar waar komt die omslag bij mij nu vandaan?


Simpel gezegd is het mij overkomen dat ik mijn opleiding wel online moest volgen, ik had geen keuze. De opleiding die ik eerder had uitgekozen was klassikaal, maar werd in verband met de snel veranderende omstandigheden rondom corona toch last minute getransformeerd naar een online opleiding. Nadat ik flink baalde, heb ik mijzelf hier overheen weten te zetten. Zo ben ik met goede moed begonnen aan de opleiding en wist ik mijn bezwaren aan de kant te schuiven. Gelukkig was ik niet de enige die er zo over dacht. Hoewel de groep bestond enkel uit dames in de leeftijd van 40 tot 50 jaar en geen van de deelnemers ervaring had met videobellen, verliep de eerste online opleidingsdag nagenoeg vlekkeloos. De lerares hield ons allemaal betrokken en bij de les, meer dan wanneer het klassikaal zou zijn. Doordat ik weinig afleiding had van omgevingsgeluid, merkte ik dat ik veel geconcentreerder was dan normaal. Als kers op de taart bespaarde het mij ook nog eens een reistijd 2 uur die dag. Nooit eerder kwam ik zo uitgerust thuis in de woonkamer aan na een lange studiedag.


Het model van online opleiding begon mij dus aan te staan, zover zelfs dat ik aandurfde om mij nog een keer in te schrijven voor een online opleiding. Zo was ik op zoek naar een innovatieve, gefundeerde basis coachopleiding en ik kwam uit bij GORT coaching. Op dat moment was GORT de enige coachopleiding die een versnelde opleiding aanbood, geheel online. Dat deze online opleiding ook nog eens versneld was, was ook een pluspunt voor mij; zo kon ik snel en geconcentreerd mijn vaardigheden ontwikkelen. Een aanrader dus voor drukke en ambitieuze mensen zoals ik.