G-2WMZ8MJPSJ
top of page

Wat maakt een online opleiding goed?

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2021

Het is een bekend probleem voor veel mensen; je zou graag een opleiding of cursus willen doen en het ziet er naar uit dat een online opleiding de enige mogelijkheid is de komende maanden. Hoewel een online opleiding geen nieuw concept is, bestaat er toch twijfel onder de mensen of een online opleiding wel kwalitatief goed is.

Had het mij precies een jaar geleden gevraagd; “Robert zou jij liever fysiek in een klas les willen of zou je online een opleiding volgen?” Mijn antwoord zou zeker fysiek in een klas zijn, want een online opleiding dat kan kwalitatief niet goed zijn. Maar waar baseerde ik dat idee op? Achteraf gezien maakt onbekend onbemind, want inmiddels heb ik met succes 2 online opleidingen afgerond en heb ik zelfs een keer online training mogen geven. Sterker nog, ik heb mij al ingeschreven voor mijn online vervolgopleiding, bij GORT. Maar waar komt die omslag bij mij nu vandaan?


Simpel gezegd is het mij overkomen dat ik mijn opleiding wel online moest volgen, ik had geen keuze. De opleiding die ik eerder had uitgekozen was klassikaal, maar werd in verband met de snel veranderende omstandigheden rondom corona toch last minute getransformeerd naar een online opleiding. Nadat ik flink baalde, heb ik mijzelf hier overheen weten te zetten. Zo ben ik met goede moed begonnen aan de opleiding en wist ik mijn bezwaren aan de kant te schuiven. Gelukkig was ik niet de enige die er zo over dacht. Hoewel de groep bestond enkel uit dames in de leeftijd van 40 tot 50 jaar en geen van de deelnemers ervaring had met videobellen, verliep de eerste online opleidingsdag nagenoeg vlekkeloos. De lerares hield ons allemaal betrokken en bij de les, meer dan wanneer het klassikaal zou zijn. Doordat ik weinig afleiding had van omgevingsgeluid, merkte ik dat ik veel geconcentreerder was dan normaal. Als kers op de taart bespaarde het mij ook nog eens een reistijd 2 uur die dag. Nooit eerder kwam ik zo uitgerust thuis in de woonkamer aan na een lange studiedag.


Het model van online opleiding begon mij dus aan te staan, zover zelfs dat ik aandurfde om mij nog een keer in te schrijven voor een online opleiding. Zo was ik op zoek naar een innovatieve, gefundeerde basis coachopleiding en ik kwam uit bij GORT coaching. Op dat moment was GORT de enige coachopleiding die een versnelde opleiding aanbood, geheel online. Dat deze online opleiding ook nog eens versneld was, was ook een pluspunt voor mij; zo kon ik snel en geconcentreerd mijn vaardigheden ontwikkelen. Een aanrader dus voor drukke en ambitieuze mensen zoals ik.


Tijdens deze online opleiding maakte ik kennis met nog veel meer voordelen die opeens technisch mogelijk waren, namelijk de break out rooms. In zo’n break out room werden we met twee of drie cursisten in een aparte digitale ruimte gezet om een rollenspel te oefenen. Dat was in een woord geweldig voor mij! Geen stoorzenders of afleidende geluiden van de omgeving, maar een directe focus op de oefening. In vergelijking met een fysieke klassikale les, werkte dit enorm goed en efficiënt. Doorgaans moet je met zo’n oefening een rustig plekje gaan zoeken in het klaslokaal of daarbuiten.


Wel ondervond ik een nieuwe hindernis tijdens deze virtuele gesprekken, namelijk dat de non-verbale communicatie geheel veranderd was! Waar ik als sales professional in een face to face situatie non verbale communicatie eigen ben, was dit nu geheel anders. Het nieuwe normaal vereiste nog wat aanpassingen aan mijn kant, maar niks is onmogelijk.


Een opleiding dag is intensief

Wat je merkt van zo’n opleidingsdag tot coach, is dat het erg intensief is. Om een goede coach te worden, zul je namelijk ook goed naar jezelf moeten kijken. Het is dan ook normaal, dat je ook over je eigen vaardigheden en gedrag gaat reflecteren. Zelf kwam ik tot een hoop nieuwe inzichten die ik toch even moest verwerken in alle rust na die dag. Wanneer ik deze opleiding klassikaal had gevolgd, zou hierop een twee uur in de auto hebben gezeten. Maar omdat ik een online opleiding volgde, zette ik mijn computer uit om vervolgens een uur lang op mijn eigen bank een kop thee te drinken. Hier kregen mijn nieuw verworven inzichten alle rust om te landen in mijn hoofd. Door direct na deze intensieve dag mijn hersenen de rust te geven om al die inzichten en nieuwe kennis te verwerken, merkte ik dat mijn nieuwe vaardigheden zich beter ontwikkeld hadden. De gedachte dat de twee opvolgende opleidingsdagen ook online waren, schrok mij niet af. Had ik al die uren reistijd gehad in de auto, dan was mijn energieniveau een stuk lager geweest. Nu kon ik al mijn energie om mijn nieuwe vaardigheden die ik de dag daarvoor geleerd had, direct inzetten in de rollenspellen en oefeningen die dag.


Ook in de maanden na deze online opleiding leek ik mijzelf opnieuw uitgevonden te hebben. Videomeetings, remote selling en videocoaching in het bijzonder gingen mij erg goed af. Dit kwam mede omdat ik deze vaardigheden direct heb kunnen oefenen in de online coach opleiding. Ook mijn klanten en coachees waren erg te spreken over de manier van remote werken. Voorzichtig begon ik mij af te vragen hoe mijn eigen klanten zouden reageren wanneer ik hun een online training zou voorschotelen. Zouden ze net zo positief zijn als dat ik was over dit concept?


Buiten mijn verwachting om gebeurde het bij een recente opdracht. Het was de bedoeling om een 4-tal dames te trainen in remote selling. Hoewel het de insteek was om de training op locatie te geven, moesten we in verband met de plots verscherpte maatregelen last-minute uitwijken naar de online oplossing. Voor mij een ware uitdaging om zelf online een training te geven aan 4 dames die helemaal nieuw waren in sales en online trainingen. Onder het mom ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen’ ging ik aan de slag met de voorbereidingen om een 2 daagse online training te verzorgen.


En wat het resultaat was?

Volgens de cursisten was het geweldig! Door te sturen op voldoende interactie tussen de cursisten, bleef iedereen aandachtig en geconcentreerd. Juist doordat het online was, konden de rollenspellen goed voorbereid en uitgevoerd worden. Er was zo veel energie en enthousiasme, dat de deelnemers zelf de pauzes wilde overslaan. Twee van de vier dames vonden zelfs dat mijn online opleiding of training beter was dan een fysieke opleiding. Als reden gaven ze op dat de rollenspellen en oefeningen anders niet zo succesvol waren geweest. Kennelijk was ik niet de enige die enthousiast is over online opleidingen.


Benieuwd naar mijn cursus Remote Selling? Lees hier verder.


Maar is een online opleiding nu op alle vlakken beter dan gewoon klassikaal? Nee, want de diploma uitreiking met je medecursisten en een borrel zijn twee elementen die ik enorm mis….


Mocht je overigens zelf online een foundation coach opleiding willen volgen, dan raad ik je aan om eens op de Facebook of LinkedIn pagina te kijken van GORT.

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page